Mens store deler av verdenspressen latterliggjorde Argentinas nye president Javier Milei, har hans tøffe økonomiske reformer begynt å vise konkrete resultater. Inflasjonen stuper, økonomien vokser, og fattigdommen faller. Kanskje er det på tide at vi anerkjenner at ansvarlig politikk, selv når den er upopulær, faktisk virker.
Argentina er et land rikt på ressurser og muligheter. Med enorme jordbruksarealer, betydelige olje- og gassforekomster, samt en av verdens største reserver av litium, har landet alltid hatt potensialet til å være en økonomisk stormakt. Likevel har flere tiår med dårlig økonomisk styring, korrupsjon og populistisk politikk hindret Argentina i å realisere sitt potensial.
I mange år har Argentina vært et skoleeksempel på hvordan økonomisk vanstyre kan ødelegge et lands fremtid. Ekstrem inflasjon, konstant devaluering av valutaen og voksende fattigdom gjorde landet til en økonomisk tragedie på verdensscenen. Da Javier Milei ble valgt til president i desember 2023, ble han møtt med latterliggjøring, skepsis og åpen kritikk, både internasjonalt og her hjemme i Norge, blant annet fra NRK. Milei ble fremstilt som en uansvarlig «anarkokapitalist» og et eksperiment Argentina ville komme til å angre på.
Men nå, halvannet år senere, er det bemerkelsesverdig stille fra kritikerne. Kanskje fordi virkeligheten viser en annen historie enn den som ble fortalt.
Inflasjonen, som ved Mileis tiltredelse lå på over 200 prosent, er nå redusert til rundt 2–3 prosent per måned. Etter to år med økonomisk tilbakegang vokser nå Argentinas økonomi, med en BNP-vekst på over 5 prosent sammenlignet med året før. Handelsbalansen er positiv med rekordoverskudd, og landet begynner å få tilbake troverdigheten internasjonalt.
Fattigdommen, som nådde kritiske 53 prosent i første halvdel av 2024, har på ett år falt til 38 prosent. Dette til tross for at Milei har gjennomført drastiske offentlige kutt og reformer som var upopulære, men nødvendige. Dette viser at stabil økonomisk politikk til syvende og sist er det som virkelig bedrer vanlige menneskers liv, ikke populistiske løfter og kortsiktige pengeutdelinger.
Det krever mot å gjennomføre slike reformer. Det er lett å love alt til alle; langt vanskeligere å kutte i offentlig sløsing, si nei til ufinansierte utgifter og ta den upopulære, men riktige veien. Javier Milei valgte å ta ansvaret. Ikke for å bli populær, men for å redde en nasjon som sto på randen av økonomisk kollaps. Slike tiltak skaper naturlig nok kortsiktige utfordringer for befolkningen, men alternativet – fortsatt økonomisk kaos – ville vært langt verre.
Dessverre har mange medier, både i Norge og internasjonalt, vært raskt ute med å dømme ham på forhånd, basert mer på politiske sympatier enn på faktisk resultater. Nå som tallene peker oppover, ser vi lite til de samme overskriftene. Mønsteret er velkjent: Ledere på høyresiden blir møtt med negativitet, uansett resultater, mens venstresiden ofte blir unnskyldt, selv i tilfeller av åpenbar økonomisk feilslått politikk.
Argentina har en lang vei igjen. Landet bærer fortsatt byrdene fra flere tiår med økonomisk feilforvaltning. Men utviklingen de siste 18 månedene viser tydelig: Tøffe, ansvarlige reformer virker. Det er på tide at vi i Vesten gir honnør når en leder gjør det som er nødvendig, selv når det er upopulært.
Kanskje ser vi nå starten på et paradigmeskifte i Vesten, hvor stadig flere innser at ukontrollerte offentlige utgifter ikke er bærekraftige. I denne utviklingen leder Donald Trump an, med sitt tydelige fokus på å redusere byråkrati, kutte unødvendige kostnader og fremme en politikk hvor vekst og frihet settes foran kortsiktig popularitet. Hans budskap om økonomisk ansvarlighet finner stadig større gjenklang, ikke bare i USA, men også i land som Argentina, der Milei følger en lignende vei. Milei i Argentina kan vise seg å være en viktig del av denne større bevegelsen mot økonomisk ansvarlighet og nasjonal selvstendighet.
Kanskje har vi også noe å lære av Argentina: Mot, prinsippfasthet og en urokkelig tro på at ansvarlig politikk gir frihet og vekst – for alle.
Argentina viser at tøffe reformer kan gi resultater
Lignende artikler: